Hemlarm och husdjur – husdjursanpassade hem

Att ha hemlarm och husdjur behöver inte innebära problem när du vill installera ett larmsystem. Faktum är att det finns flera lösningar som är anpassade för dig som är husdjursägare. Moderna hemlarm är designade med teknik som skiljer husdjur från inbrottstjuvar. Det finns speciella rörelsedetektorer som är immuna mot husdjur vilket minskar risken för falsklarm. Dessutom finns det alternativ som skalskydd där larmet bara aktiveras om dörrar eller fönster öppnas. Detta gör det möjligt för dina fyrbenta vänner att röra sig fritt inomhus medan larmet är på. Så oroa dig inte! Du kan skydda ditt hem och samtidigt ge dina husdjur friheten de behöver.

Olika husdjur kräver olika lösningar

Varje husdjur är unikt och det påverkar vilket typ av larmsystem som är mest lämpligt. Här är några vanliga exempel och rekommenderade larmsystem:

Små hundar och katter

För mindre djur fungerar ofta standardinställningen på husdjursimmuna rörelsedetektorer bra. Dessa detektorer är inställda så att de inte reagerar på rörelser från djur under en viss vikt och det handlar vanligtvis om upp till 20 kg. Om ditt djur tenderar att hoppa upp på högre platser kan det vara bäst att komplettera med skalskydd för att undvika falsklarm.

Större hundar

För större hundar som överskrider 20 kg kan det vara bättre att undvika rörelsedetektorer och istället använda magnetkontakter på dörrar och fönster. Ett annat alternativ är att använda glaskrossensorer som endast reagerar när ett fönster krossas.

Fåglar och fritt flygande husdjur

För fåglar och husdjur som rör sig fritt i luften kan det vara svårt att använda vanliga rörelsedetektorer. I dessa fall kan skalskydd vara den bästa lösningen för att säkra hemmet utan att begränsa ditt husdjurs rörelsefrihet.

Tekniken bakom husdjursvänliga hemlarm

Med dagens avancerade teknik kan hemlarm skräddarsys för att passa husdjursägare utan att kompromissa med säkerheten. Nedan berättar vi mer om de tekniska lösningarna som hjälper till att skilja mellan ditt älskade husdjur och oönskade gäster.
  • Infraröda rörelsesensorer: Dessa sensorer använder infraröd strålning för att detektera värme från rörliga objekt. De är designade för att skilja mellan värmen från ett husdjur och en människa vilket minskar risken för falsklarm.
  • Husdjursimmuna inställningar: Många hemlarm erbjuder inställningar som gör dem immuna mot mindre husdjur. Detta görs genom att justera sensorernas känslighet så att de inte reagerar på rörelser från djur under en viss vikt.
  • Avancerade algoritmer: Hemlarmen använder sofistikerade algoritmer för att analysera rörelsemönster. Detta gör det möjligt för larmet att skilja mellan rörelser orsakade av husdjur och potentiella inbrottstjuvar.
  • Placering och installation: Korrekt placering av sensorer är nyckeln. Sensorer bör placeras så att de inte direkt fångar upp husdjurens vanliga rörelsezoner. Det kan till exempel handla om deras sovplatser eller lekplatser.

Sammanfattning om hemlarm och husdjur

Att integrera hemlarm i ett husdjursvänligt hem är inga problem tack vare modern teknik. Med rätt inställningar och utrustning kan ett larmsystem effektivt skilja på husdjur och inkräktare. Sensorer kan anpassas efter husdjurens storlek och beteende där infraröda rörelsesensorer och specialinställda algoritmer spelar en central roll.  Att välja rätt typ av detektorer och placera dem korrekt är avgörande för att minska risken för falsklarm. Oavsett om du har små eller stora husdjur finns det lösningar som säkerställer både säkerheten och husdjurens välbefinnande i hemmet. Vill du ha förslag på kompletta larmsystem med husdjursanpassning? Vi jämför Sveriges bästa hemlarm som är anpassade efter dina fyrbenta vänner.